VZH-IPO Examen 8 november 2014

Op zaterdag 8 november, was het na een lange tijd weer zo ver, een VZH, IPO examen. Met zes VZH, twee IPO 1 en een IPO 3 combinaties was de dag mooi ingevuld.

We hadden een voor ons nog onbekende keurmeester uitgenodigd dhr. B. Ekhart en ik mocht hem assisteren, als examenleider en de kandidaten de moed inspreken.

Om 9.00 uur vertrokken we naar de speurvelden en daar ging het gelijk mis met Petra, zij had een lekke band. Iets dat erg bevorderlijk was voor haar zenuwen. Gelukkig mocht ze met André en Desiree mee.

Ondanks alle spanning stonden de weergoden aan onze kant en tegen alle voorspellingen in, scheen de zon vol op. Wel een klein beetje wind die roet in het eten kon gooien.

Onze spoorlegger Ruud mocht als eerste het spoor lopen voor de IPO 3 hond Diesel en geleider Sandra. Daarna liep Petra en Marcel een IPO 1 spoor.

Petra met Joep namen de aftrap voor het speuren en joep heeft een keurige speurwerk laten zien. Een mooi tempo en geweldige verwijs van de voorwerpen met als gevolg 90 punten dus de ochtend begon goed.

Als tweede mocht Marcel met Xandor aan de slag. De wind was ondertussen een beetje toe genomen en Xandor had vlak na de aanzet al moeite met het spoor. Hij dwaalde er van af en kon de voorwerpen niet vinden. Met 60 punten was het resultaat jammer genoeg teleurstellend.

Na deze tegenvaller gingen we verder met de IPO 3 spoor. Diesel speurt altijd geweldig dus iedereen had hoge verwachtingen van hem. Hij begon met een geweldige tempo en een diepe neus te speuren. De eerste hoek nam hij vlekkeloos en hij verwees het eerste voorwerp goed aan. Op de tweede hoek moest hij iets meer zijn best doen maar hij had het spoor snel weer gevonden. Het tweede voorwerp werd ook geweldig verwezen maar daarna bij de derde hoek ging het mis. Hij verloor het spoor en kon het niet meer vinden. De spanning was om aan te snijden bij de toeschouwers en de geleider. Dhr. Ekhart wijste aan dat Sandra, Diesel opnieuw aan moest zetten zodat hij het spoor af kon werken. Met 72 punten was iedereen opgelucht en gingen we terug naar de kantine voor een kopje koffie.

Terug op eigen terrein was het de beurt aan de VZH combinaties voor afdeling A.

De aftrap werd gegeven door Nico met Juno en Ben met Storm.

Ben mocht Storm als eerste afleggen en Nico ging tegelijkertijd het appel lopen. Ondanks de zenuwen van de baas heeft Juno een keurig appel laten zien en hij liep netjes. Door de vele toeschouwers en de spanning van de geleider had hij wat minder aandacht dan normaal en liep bij de hoeken iets te wijd. Bij de zit oefening ging hij af, jammer genoeg, maar de af met voorroepen ging geweldig. Door na het afleggen, zodat Ben en Storm konden gaan lopen. Een goed eerste gedeelte, met 47 punten.

Storm was netjes blijven liggen en Ben haalde haar op voor het appel gedeelde. Het volgen aan de lijn ging prima. En het los volgen ook, hier en daar een beetje inwerking van de geleider maar verder een goede oefening. De zit en de af met voorroepen waren voldoende en het resultaat was 48 mooie punten. Goed voor de tweede plaats.

De volgende combinatie was Sonja met Arran en Piet met Spyke.

Sonja ging als eerste Arran afleggen en Piet die zo lang had gewacht om een examen te mogen doen kon beginnen met het appel lopen. Zowel het volgen aan de lijn als het los volgen gingen vlekkeloos. Hond en geleider vormden een goede koppel en dat was te zien aan alle oefeningen. Hier en daar wat kleine dingen maar al die tijd hard trainen had zijn vruchten afgeworpen. De zit en de af gingen geweldig en bij de af met afleiding had Spyke daar totaal geen moeite mee. De eerste plaats, met als resultaat maar liefst 54 punten.

Sonja had Arran, die netjes was blijven liggen, opgehaald en begon met het volgen aan de lijn. Arran was een beetje afgeleid en voelde de spanning van zijn baas. Met een paar goede correcties, die wel de benodigde punten hebben gekost, heeft Sonja geprobeerd om wat meer aandacht te krijgen. Bij het onderdeel los volgen, in de groep bleef hij wat achter maar hij herstelde snel. Daarna had Arran zin om zijn baas uit te dagen. iets dat Sonja niet op prijs stelde. Een paar extra commando’s waren nodig om hem weer bij de les te krijgen. De zit met door lopen ging goed maar bij de af met voorroepen schoot hij voorbij de geleider maar hij herstelde weer. Met 42 punten was het een geslaagde oefening.

De laaste VZH combinatie waren onze gasten uit Rotterdam, Marcel met Hannes en Inger met Gabber.

Marcel mocht als eerste appel lopen en Inger ging Gabber afleggen. Hannes volgde netjes maar een beetje weid zowel aangelijnd als los. De zit- en de af oefeningen gingen goed en ik had eerlijk gezegd meer punten verwacht maar de keurmeester had daar een andere mening over. Met 42 punten wel voldoende. Aan de kant genoot Gabber overmatig van de zon en besloot te gaan rollen in het heerlijke gras zodat ook zijn buik bruin zou worden. Inger stond te koken van de woede maar meer dat een harde commando kon ze niet doen en Gabber had dat in de gaten dus hij bleef maar rollebollen. Het was tijd om appel te gaan lopen maar na de af oefening had Gabber er geen zin meer in. Hij was met totaal andere dingen bezig. Een teleurstellende 35 punten was het resultaat.

Gelijk achteraan was het appel van de IPO honden. Als eerste de IPO 1 Petra met Joep en Marcel met Sander. Petra begon als eerste en Joep volgde keurig. Alle oefeningen gingen vlekkeloos tot het apporteren. Het grond apport ging goed maar daarna weigerde Joep om over de haag te springen, zowel heen als terug. Dat koste 15 dure punten en in totaal bleven er 73 over.

Marcel begon en Xandor volgde keurig. hij was wel een beetje druk maar de oefeningen gingen zo als het hoort. Apporteren was prima en een keurige 78 punten het resultaat.

Als laatste was Sandra met Diesel voor IPO 3 en Alex met Iwan als witte hond.

Sandra was zenuwachtig en Diesel had dat gelijk in de gaten. Hij had meer aandacht voor het publiek dan voor zijn geleider. Bij het apporteren liet hij het blok vallen maar gelukkig heeft hij hem weer

opgepakt. Het was duidelijk dat de spanning voor hond en geleider te veel was. Dat resulteerde in 72 punten.

Last but not least pakwerk, het spectaculairste onderdeel.

Petra met Joep gaven de aftrap . Het revieren ging goed, maar aanblaffen had hij wel eens beter laten zien. Bij de vlucht kwam Joep goed op maar beet niet vol en bij de afstand weer het zelfde. Gelukkig draaide Ruud met zijn rug naar de keurmeester en kon Joep herstellen. Uitslag 72 punten. Geslaagd voor IPO1.

De beurt was aan Marcel met Xandor.

Revieren ging uitstekend. Het aanblaffen goed en bij de vlucht kwam Xandor hard op. Het publiek genoot volop. Jammer genoeg bij de afstand miste hij de mouw door zijn snelheid maar HIJ herstelde zich uitstekend. Resultaat 76 punten.

Sandra met Diesel waren de laatste deelnemers voor IPO 3.

Bij het revieren had Sandra goed geluisterd naar de instructeurs en gaf harde en duidelijk commando’s. Zelfs Diesel schrok er van en ging keurig om alle zes verstekken heen. Bij de vlucht kwam hij hard op en liet zijn kwaliteiten zien. Rug transport en afstand gingen prima en met 76 mooi punten, geslaagd voor IPO 3.

Ondanks het voor sommigen teleurstellende resultaat, was het een mooie en geslaagde examen dag.

U vindt de foto’s hier.